Sodankylän kunta haluaa huolehtia, että jokainen kesätyöntekijä saa hyvän perehdytyksen ja riittävästi mielekästä tekemistä niin, että nuori kokee tekemänsä työn hyödylliseksi ja saa realistisen kuvan työelämästä.
Sodankylän kunnan tavoitteena on työllistää mahdollisimman monta sodankyläläistä nuorta kesätöihin kesä- ja heinäkuussa. Kesätyö kunnassa tarjoaa mahdollisuuden tutustua työelämään ja sen pelisääntöihin sekä tutustua kunta-alan työtehtäviin ja kuntaan työnantajana.
Tänä vuonna kunnan kesätöitä saivat hakea vuosina 2005–2009 syntyneet sodankyläläiset nuoret. Hakijoita saatiin jälleen ennätysmäärä – 116 kappaletta.
– Meillä oli jo viime kesänä kunnianhimoinen tavoite tarjota kesätöitä kaikille sitä hakeneille nuorille, ja tänäkin kesänä tavoitteena on työllistää mahdollisimman monta nuorta. Suuren hakijamäärän vuoksi mielekkään kesätyön tarjoaminen ihan jokaiselle ei valitettavasti ollut tällä kertaa mahdollista. Pystymme työllistämään tänä kesänä noin 85 nuorta, kertoo kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.
Rantapelkosen mukaan työnantajan tulee huolehtia, että nuoren kesätyökokemus on merkityksellinen ja turvallinen. Nuori tulee osaksi työyhteisöä, jossa hän saa hyvän perehdytyksen ja riittävästi mielekästä tekemistä, niin että nuori kokee tekemänsä työn hyödylliseksi ja saa realistisen kuvan työelämästä.
Nuorten toiveet otettu huomioon
Kunnan kesätöitä on tarjolla kaikilla toimialoilla sekä kunnan yhtiöissä. Nuoret saivat hakemuksessaan esittää toiveet kesätyötehtävistä sekä kesätyökuukaudesta. Eniten nuoret toivoivat kesätöitä kunnan varhaiskasvatusyksiköissä, Sompion kirjastossa sekä ulkotöissä teknisissä palveluissa tai Asentopuulaaki Oy:ssä.
– Koululla järjestetyissä kesätyöinfoissa ja työpaikkailmoituksessa ohjeistimme nuoria erityisesti panostamaan kesätyöhakemukseen ja CV:hen sekä kertomaan monipuolisesti osaamisestaan ja motivaatiostaan. Valintoja on tehty nuorten esittämien toiveiden sekä hakemusten sisällön pohjalta, perustelee henkilöstöpäällikkö Minna Seppälä.
Parhaillaan kunnassa käydään läpi tulleita kesätyöhakemuksia ja tehdään valintoja eri tehtäviin. Osa nuorista on jo saanut tiedon kesätöistä ja sähköpostia lähetetään huhtikuun ensimmäisten viikkojen aikana sitä mukaan, kun valinnat etenevät.
– Nuoria on pyydetty ilmoittamaan mahdollisimman pian ottavatko he tarjotun paikan vastaan, sillä varasijoilla on innokkaita nuoria odottamassa tietoa mahdollisesta kesätyöstä, muistuttaa Seppälä.
Kesätyöseteli kannustaa yrityksiä nuorten työllistämiseen
Nuoria on myös kannustettu hyödyntämään kunnan kesätyöseteliä muussa kesätyönhaussaan. Kesätyösetelituen voi saada paikallinen yritys tai yhdistys, joka työllistää sodankyläläisen nuoren. Tuki maksetaan työnantajalle tai nuorelle kesätyöyrittäjälle työsuhteen päätyttyä.
Kesätyöseteleiden tavoitteena on kannustaa työnantajia palkkaamaan nuoria kesätöihin. Kesätyöseteliä voivat hakea myös nuoret, jotka suorittavat 4H-yhdistyksen järjestämän koulutuksen ja perustavat 4H-yrityksen Sodankylän 4H-yhdistyksen kautta.
– Ensimmäiset kesätyökokemukset ovat erittäin tärkeitä nuorille, jotka vielä tutustuvat työelämään ja sen pelisääntöihin. Me haluamme kuntana mahdollistaa kesätyön mahdollisimman monelle nuorelle sekä kannustaa paikallisia yrityksiä mukaan talkoisiin, toteaa Jari Rantapelkonen.