25-vuotias rovaniemeläinen Joel Manninen voitti viikonloppuna alle 27-vuotiaiden kokkien Suomen mestaruuden 2025. Kilpailu järjestettiin Lapin alueella Rovaniemellä, sillä myös edeltävänä vuonna voiton nappasi lappilainen Tatu Ollila. Arvostetussa Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition -kilpailun SM-tittelistä kilpaili tänä vuonna kahdeksan kilpailijaa.
Joel Mannisen modernia keittiötekniikkaa ja loistavia makupareja yhdistävä kolmen ruokalajin kokonaisuus vakuutti tuomariston teknisellä taidollaan, tasapainoisuudellaan ja visuaalisella herkkyydellään. Joelin työskentely oli itsevarmaa ja hänellä tulee olemaan hienot mahdollisuudet menestyä Nuorten Kokkien arvostetuissa Jeunes Chef Rôtisseurs Competition MM-kilpailuissa 18.4.2026. Kilpailut siirrettiin avain hiljattain tämän vuoden syksyltä ensi keväälle, joten harjoittelu- ja valmistautumisaikaa kilpailuihin on nyt erinomaisesti.
”Vuoden 2025 Nuori Kokki -kilpailuissa tekninen taituruus oli kaikkien kilpailijoiden osalta miellyttävää katseltavaa. Keittiöhygienia oli hyvin hallussa ja taloudellinen raaka-aineiden käyttö oli sisäistetty asiaan kuuluvalla tavalla. Annosten huolellinen valmistaminen annetussa ajassa sujui pääsääntöisesti hyvin. Annosten esille laitto oli hyvin mietitty, makumaailma oli onnistunut ja annosten lämpötilat olivat myös tuotteille ominaiset. Kokonaisuutena kilpailun taso oli korkea ja piste-erot pienet. Kaikki kahdeksan kilpailijaa olivat hyvin valmistautuneet suoritukseen. Kiitos kilpailijoille.”, toteaa kilpailujen päätuomari Conseiller Culinaire Esa Koppelo.
Kilpailun hopeasijan taituroi itselleen Toni Uusilähteenmäki, Tampereelta, Vaihmalan Hovista ja kolmanneksi sijoittui Paavo Hämäläinen, Jyväskylästä, Kuokkalan Kartanosta.
Manninen työskentelee tällä hetkellä Lapland Hotels Sky Ounasvaaran keittiömestarina Rovaniemellä, jossa hänen kädenjälkensä näkyy vahvasti ravintolan modernissa lappilaisessa keittiössä. Hän on toiminut myös yrittäjänä: hänen oma fine dining -tilausravintolansa Glowing Ember toimi Ounasvaaralla, jossa hän rakensi elämyksellisiä illallisia Lapin raaka-aineiden ympärille.
Mannisen osaaminen on karttunut myös kansainvälisesti: hän on harjoitellut Michelin-tähdellä palkitussa ravintolassa Tukholmassa, ja vuonna 2023 hän kilpaili MasterChef Professionals Suomi -ohjelmassa. Kilpailun voitto nostaa entisestään Mannisen profiilia suomalaisen gastronomian kentällä ja nostaa upeasti esille Lapin alueen osaamista.
”Voitto tuntuu mahtavalta, koske se on kovan ja määrätietoisen harjoittelun tulos. Olen ylpeä, että saan voiton myötä tuoda esiin lappilaista keittiö osaamista. Seuraavaksi katse onkin Istanbulin kisoissa, ja siellä tottakai tavoitteena tuoda kulta Suomeen!,” Manninen kertoo.
Kilpailun annokset pohjautuivat yllätyskorin raaka-aineisiin, jotka olivat tänä vuonna fenkoli, kuha, naudan petit tender ja puolukka ja valkosuklaa.